Kurban eti ve bayramda sağlıklı beslenme

Kurban Bayramının arefesindeyiz. Artan et fiyatları ve azalan alım gücü sebebi ile belki de pek çok haneye ne yazık ki ancak yılın bu döneminde et giriyor olacak. Hayvancılık alanında yapılan tüm çalışmalara rağmen et ülkemizde hala ihtiyacı karşılayacak hayvan varlığına ulaşamamanın ve güncel ekonomik etkilerinde tesiri ile en pahalı et tüketen ülkelerden biri olma alışkanlığımız devam etmektedir. Yine bir kurban bayramı arifesinde hayvancılık politikalarımızın halkımızın diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi uygun maliyete yeteri kadar et ve et ürünlerine ulaşabilmesi için yapılması alınması gereken kararların ve alınması gereken yasal karar ve düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiği kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Kurban Bayramında da her zaman olduğu gibi Gıda Güvenliği ön planda tutularak Hijyen ve Sanitasyon kurallarına dikkat edilmelidir. Gerek Sağlık Bakanlığımızın gerekse Tarım ve Orman Bakanlığımızın hayvan satış yerleri ile kurban kesim yerlerinde koymuş olduğu kullar ile bu alanlarda haklımızın uyması gereken kurallara ilişkin paylaştığı talimatlara uyarak hareket etmek hepimizin sağlığı için çok önemlidir.

*Kurban alım ve kesim işlemlerine dikkat edelim…

  • Vatandaşlarımızca küpe numarası olmayan yani ‘TÜRKVET’ sistemine kayıtlı ve gerekli tüm sağlık kontrolleri yapılmamış olan hayvanlar kesinlikle satın alınmamalıdır. Hayvan küpe numarası ile ‘hayvanbilgi.tarım.gov.tr ‘adresinden ve ‘HaySag’ mobil uygulamasından gerekli sorgulamaları yapabilirler. Küpesi bulunmayan, satın alınmamalıdır.
  • Kurbanlık hayvanlarda büyükbaş hayvanlar için pasaportlarının küçükbaş hayvanlar için ise nakil belgesi, iller arası sevklerinde ise bunlara ek olarak veteriner sağlık raporu zorunludur.
  • Kurban, Tarım ve Orman Bakanlığından şartlı onay veya onay belgesi almış kesimhaneler ile belediyelerin belirttiği kesim yerlerinde “Kasaplık Belgesi” olan veya Kesim Elemanı Kurs Bitirme Belgesi olan kişiler tarafından hijyenik bir ortamda kesilmelidir.
  • Hayvanların kesilmesi ve etin muhafazası aşamalarında hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.
  • Kurban kesen ve parçalayan kişilerin ellerinde yara olmaması, olması halinde kesim yapmak zorunda ise hijyenik açıdan eldiven kullanmalıdır
  • Cadde, sokak, park gibi halka açık yerlerde kesim yapılması yasaktır. Bu tür yerleri kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanmalı ve caydırıcı cezalar verilmelidir.
  • Kurban Bayramının 4 gün olduğu unutulmamalıdır, kesim işlemlerini 4 günlük süreye yaymak ve alanlardaki yoğunluğu azaltmak özellikle bu dönemde önem kazanmaktadır.
  • Kesim sırası ve sonrasında oluşacak atıklar çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde bertaraf edilmelidir.

* Taze eti nasıl muhafa etmeliyiz ?

  • Kesim sonrası etin dinlendirme ve saklama koşulları dikkat edilmesi bir başka önemli faktördür. Özellikle bu yıl yine Kurban Bayramının yazın en sıcak dönemine denk geldiği ve bu durumun ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmayalım.
  • Kesim sonrası parçalanan et, gıdaya uygun temiz poşet ve kaplar ile kontaminasyona izin verilmeyecek şekilde kesim alanından uzaklaştırılmadır.
  • Kesim sıcaklığında olan et ortam sıcaklığına en hızlı şekilde getirilmelidir. Bu süreçte mümkün ise etin hava alması sağlanmalıdır. Poşet içerisinde ve üst üste yığma yapılan etlerde daha hızlı bozulma ve kokuşma görülmektedir.
  • Sakatat parçaları ile et aynı ortamda saklanmamalıdır.
  • Ortam sıcaklığına gelen et uygun parçalar halinde hava almayacak şekilde buzdolabı sıcaklığına alınmalıdır. Buzdolabı sıcaklığında parça et 3-4 gün, küçük parçalı ve kıyma haline gelmiş etler 1-2 gün dayanabilmektedir.
  • Daha sonra tüketilecek etlerin hızlıca derin dondurucuda depolanması gerekmektedir.
  • Dağıtılacak olan etler en hızlı şekilde, soğuk zinciri kırılmamaya dikkat edilerek gerekli adreslere ulaştırılmalıdır. Sıcaklığı koruyacak profesyonel bir ekipman bulunmayan vatandaşlar en azından et paketleri içerisine (ete temas etmeyecek şekilde) buz aküsü veya daha önceden dondurdukları su şişelerini koyarak soğuk zinciri kısa süreli olarak sağlayabilirler
  • Dondurulmuş etler tüketmeden önce buzdolabı sıcaklığında çözdürülmeli ve çözdürülen et asla tekrar dondurulmamalıdır.
  • Doğru sıcaklık ve yöntem ile pişirilmiş etlerin tüketimi yine sağlık için çok önemlidir. Pişme esnasında etin merkez sıcaklığının 70’C ye geldiğinden emin olunmalıdır.
  • Çiğ et için kullanılmış ya da temiz olmayan bir kap pişmiş et için kullanılmamalıdır.
  • Çiğ ete dokunduktan ya da paketledikten sonra, ellere bulaşma olabileceği için her seferinde eller yıkanmalıdır.
  • Çiğ et ile temas eden eller, alet ve ekipmanlar dezenfeksiyon işlemi uygulanmadan başka bir gıda ile temas ettirilmemelidir.
  • Pişirilen etler en kısa sürede tüketilmeli ve tüketilmeyen kısım buzdolabında saklanmalıdır. Birden çok ısıtma ve takiben dolaba kaldırma işlemi, yine mikrobiyal bozulmalara yol açacağından; pişirilmiş etler bir seferde tüketileceği miktarda ısıtılmalıdır. 2 saatten uzun süre açıkta kalmış pişmiş yemek sağlık riski taşıdığından tüketilmemelidir.

Her zaman olduğu gibi bayram döneminde de sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Bayramlarda yüksek şekerli, proteinli ve yağlı besinleri mümkün olduğunca az tüketmek olası sağlık problemlerinden bizleri koruyacaktır. Ayrıca beslenme ile ilgili yapılan pek çok araştırma göstermektedir ki, sağlıklı ve dengeli beslenen bireylerin bağışıklığı çok daha kuvvetlidir, hastalığa yakalanmama ve mücadelede dengeli beslenme ve bağışıklığımızın güçlü olması hususu hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Bayram bizim kültürümüzde bir araya gelmek demek, büyük sofralar etrafında toplanmak ve sosyalleşmek anlamı taşımaktadır. Gerekli önlemleri en üst düzeyde almak sevdiklerimizin ve bizlerin sağlığı için büyük önem arz etmekte.

Tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını en içten dileklerimiz ile kutlar, Birlik beraberlik içinde sağlıklı bayramlara ulaşmayı temenni ederiz.

YORUM EKLE