Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO, kestane şekeri, cevizli lokum, üzüm şırası, cantık, tahinli pide, Bursa Döner Kebabı ve süt helvası için Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescili başvurusu gerçekleştirmişti. BTSO’nun coğrafi işaret başvurularından ilk güzel haber, kestane şekerinden geldi. Bursa’da üretimi uzun yıllardır devam eden kestane şekerinin coğrafi işaret tescil çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlandı. Bursa’nın en önemli lezzetlerinden olan Bursa Kestane Şekeri, artık coğrafi işaret tescili sahibi oldu. Coğrafi işaret tescili ile Bursa kestane şekerinin üretimi ve yerel özellikleri koruma altına alındı.
“KENTİMİZİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünya genelinde coğrafi işaret tescilli yaklaşık 10 bin ürün bulunduğunu söyledi. Coğrafi işaretin, dünyada 200 milyar dolar, Avrupa'da ise 60 milyar Euro civarında bir pazarı mevcut olduğunu kaydeden Başkan Burkay, “Bursamız da coğrafi yapısı, tarım üretimi, tarihi ve kültürel çeşitliliği ile geleneksel ve yerel ürünler bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri. Oda olarak sahip olduğumuz değerleri en iyi şekilde muhafaza ederek gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz.” dedi.
KESTANE ŞEKERİ ARTIK KORUMA ALTINDA
Başkan Burkay, Bursa’ya özgü ürünlere coğrafi işaret tescili almak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Kestane şekeri Bursa’mız ile özdeşleşmiş bir ürün. Sektör temsilcilerimizin de talepleri doğrultusunda ilk olarak başvurusunu yaptığımız ürün Bursa kestane şekeri olmuştu. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan kestane şekeri için coğrafi işaret tescili alınması memnuniyet verici. İnşallah yakın zamanda Bursa Kestane Şekeri için Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alınması için çalışmalara başlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
6 ÜRÜN İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
BTSO Başkanı Burkay, Bursa kestane şekerinin yanı sıra cevizli lokum, cantık, tahinli pide, Bursa Döner Kebabı, süt helvası ve üzüm şırası için de coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Coğrafi işaret tescil belgesi ile ürünlerin Bursa ekonomisine katkılarının da artacağını ifade eden Başkan Burkay, coğrafi işaretin ürünlerin sahip olduğu katma değeri yükselttiğine dikkati çekti. Burkay, “Coğrafi işaret tescili ile hem Bursa’ya özgü ürünlerin katma değeri hem de üreticilerin gelirleri artacak. Odamız İş Geliştirme Birimi de aynı zamanda Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimi olarak hizmet vermektedir. Bursa’daki ürünlerin tescillenmesi için önümüzdeki dönemde de çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.
COĞRAFİ İŞARETİN EKONOMİYE KATKISI
Coğrafi işaretler ürünlerin özgünlüğünü tescilleyerek, yerel ürünlere ayırt edici nitelikler kazandırıyor ve ürünlerin katma değerini artırıyor. Böylece üreticilere rekabet üstünlüğü sağlayarak, yerel ekonomileri kalkındırıyor. BTSO da coğrafi işaretlerin denetimi, tanıtımı ve pazarlanması konusunda etkin çalışma yaparak, Bursa’nın sahip olduğu zenginlik olan coğrafi işaretleri yaşatıyor.
Bursa kestane şekeri artık coğrafi işaret sahibi
Bursa’nın ünlü lezzetlerinden olan kestane şekeri artık coğrafi işaret sahibi oldu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) girişimleriyle Bursa’da üretilen ve kentle özdeşleşmiş ‘Bursa Kestane Şekeri’, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili aldı.
YORUM EKLE
1
Bursa’nın asırlık gıda markası
2
Seyidoğlu Gıda yeni fabrikasının açılışını...
3
Nilüfer’de “Tematik Buluşmalar”da gıda güvenliği...
4
Bursa’da üretip, Avrupa’ya satıyorlar
5
Bursa’da Ramazan öncesi gıda denetimleri sıkılaştı
6
GMO Bursa Şube Başkanı Durmuş: Sağlıklı gıdaya...
7
Singapur gıda firmaları için büyük potansiyele...
8
Bursa TB Başkanı Matlı’dan gıda fiyatlarında...
9
Türk zeytinyağı altın gibi
10
Ali Baklan ‘Özbekistan’da Yılın İşadamı’...